Menu
Видове кредити, за които не сте знаели

Видове кредити, за които не сте знаели

Когато се нуждаете от пари, съвсем естествено е да се насочите към най-популярните видове заеми – личен или кредит до заплата. Но, има някои видове кредити, които не са толкова популярни, а може да са ви полезни. Вижте кои са те.

Студентски заеми

Студентските заеми са популярни кредити, от които да се възползвате, за да учите висше образование. В много случаи, избраната специалност може да бъде доста по-скъпа, отколкото може да си позволите, но това не бива да ви отказва.

В зависимост от избрания кредитор, условията може да варират, но най-общо, е необходимо да се обучавате в редовна форма, независимо дали за степен бакалавър, магистър или доктор. Трябва да сте на възраст под 35 години, както и да нямате вече придобита същата образователна степен. Отпуснатата сума ще бъде равна на семестриалните такси за оставащия срок на обучение, а средствата се превеждат директно по банковата сметка на учебното заведение. Периодът на изплащане на заема обикновено е около 10 години след усвояване на средствата.

Ипотечни кредити

Ако сте на пазара за нов дом, вашата банка може да има какво да предложи. Но бъдете внимателни, тъй като ще бъдете натоварени с изплащането на заема с течение на времето, да не говорим за натрупаните лихви. Ако сте в разгара на рецесия, ще искате да бъдете особено бдителни. Може дори да се наложи да започнете да търсите друг ипотечен кредитор в близко бъдеще.

Докато го правите, обмислете използването на онлайн калкулатор, който да ви помогне да определите какви са вашите месечни задължения. Това ще ви помогне да определите дали можете да си позволите да извършвате плащанията и също така ще ви направи по-наясно с месечния ви бюджет. Може да помислите за по-нисък лихвен процент или поне за по-рационализиран план за плащане. Ипотечният заем е голяма част от цената на жилище и трябва да сте сигурни, че можете да го изплатите навреме.

Има причина защо това е така и е добра идея да имате патици в ред, преди да се ангажирате със заем. Ако не можете да направите плащане, ще бъдете за болезнена и скъпа изненада. Но най-важната стъпка е да имате план и да го следвате. Това включва да следите финансите си и да не се изкушавате от лъскава нова кола.

Кредити без лихва

Когато кандидатствате за заем, ще ви бъде предложен лихвен процент. Това се изчислява като процент от сумата, която сте взели назаем, и това е, което заемодателят ще ви таксува всеки месец в допълнение към вашите изплащания. Процентът, който ви се предлага, може да зависи от неща като колко заемате, за колко време го заемате, какъв вид заем избирате и вашия кредитен рейтинг. Истината е, че ако направите подробно проучване, може да намерите заеми с много ниски лихви, а някои кредитори дори предлагат кредит без лихва, ако кандидатствате за пръв път при тях. Например, такива условия предлага Фератум България.