Menu
Мадейра - кратък пътепис

Мадейра - кратък пътепис

Не че зодиакалните предсказания определят живота ми, но им вярвам в частта за околосветските пътешествия. Само искам отправна и крайна точка на моето да е остров Мадейра, където не съм бил. Слязох в Лисабон, но не ми достигнаха няколко хиляди /грама смелост/, за да прескоча до мечтата си.

След това един западноевропеец се опита да ме разколебае, като отбеляза, че на Мадейра е много студено. Аз обаче не си спомням да съм предявявал изискване за жега. Така че не съм се отказал.

Остров Майдера се намира в северната част на Атлантическия океан, между Канарските и Азорските острови. Всъщност под Майдеара обикновено се разбират общо няколко острова. Обитаемите са Мадейра и Порто Санто и алхипелаг от няколко съвсем малки и необитаеми острова. Общо около 265 000 жители обитават двата острова. На Мадейра се намира и главния и най-голям град Фуншал.

Освен с екзотичната си природа и великолепна флора и по-малко фауна. Островът е предимно скалист по крайбрежието, но във вътрешността си е една прелестна градина. Заради мекия си климат тук през зимите на 19 век са идвали португалското кралско семейство, както и много известни и велики личности като Уинстън Чърчил и Бърнард Шоу. Представете си – през зимата средната температура е 20 градуса Целзии.

Аз обаче не успях да се насладя на тези красоти, а замених истинското пътуване с потапяне в кулинарния свет на Мадейра. Той е доминиран от изобилието на риба, други морски продукти и плодове.

Класическият избор за начало е лучено-доматената супа с яйца. Може да се продължи със сочна еспетада – говежди шишичета, подправени със сол и чесън, опечени на жар. Има и вариант на шопската салата – домати с настъргани моркови и лук. Риба тон, риба меч, треска, калмари – това са основните видове океански изкушения. Многовековната култура е събрала над 300 рецепти за приготвянето на треската.

Десертите също са на почит. Португалците не се шегуват, те не просто обичат сладкото, те го обожават. А и не бива да се забравя, че островът е бил основно място за производство на захарна тръстика.

За виното Мадейра и цената му си струва да се говори само с познавачи. Аз не съм от тях, но уважавам отклоненията от православното напиване. Не одобрявам коктейла Никита – смес от бира, сладолед и ананас. Ранната форма на дайкири – Понча – тръстиков спирт, лимон и мед, може да предизвика у мен желание да напиша нещо от рода на „Старецът и морето”.

След всичко това мога само да кажа – трябва да стигна до Мадейра. И следващия път ще направим това пътешествие на живота ни.