Menu

Как да изберете правилния матрак за дома през 2020?

Как да изберете правилния матрак за дома? Това определено е важен въпрос. Прекарваме средно 1/3 от живота си в леглото и разчитаме здравият сън да възстанови енергията ни, да повиши настроението ни, да ни бъде съюзник в борбата със стреса.

Според последните проучвания, дълбокият сън стимулира производството на миелин – изолационният материал на невроните – и така съхранява мозъка и подпомага предаването на нервните импулси.

Нещо повече: Сънят лекува! Резултатите от многогодишни проучвания за ползата от качествения сън са толкова категорични, че се създаде цял нов клон на науката, посветен на съня – Медицина на съня.

Значимостта на съня се превръща в изисквания към качеството на спални комплекти, възглавници и матраци. Последните са ключов елемент от обзавеждането за спалня.

Какво да направите преди покупка на матрак, за да изберете най-добрия?

На първо място решете колко сте готови да похарчите за нов матрак. Всички здравни експерти съветват да не се стискате при покупка на продукти за сън. Но възможностите често са ограничени. Затова в началото направете точна сметка, снабдете се с повече информация, изчакайте и спестете колкото е необходимо.

След това направете списък с водещите марки матраци като Нани, Парадайс, Магнифлекс, Тед, Дормео и други. Запознайте се с характеристиките и моделите. Проучете материалите, от които са изработени. Проверете репутацията на водещите фирми за производство и продажба в магазини, онлайн или борса за матраци.

И щом съберете достатъчно информация онлайн за моделите и марки матраци

  1. Направете списък на марките матраци с най-добра репутация. Подберете и тези модели матраци, които смятате, че ще ви паснат най-много.
  2. Отидете в няколко реномирани магазина за матраци и продукти за сън и поискайте да видите точно марките и моделите, които сте набелязали. Започнете първо с матраците от най-висок клас. Така ще оформите критериите си и ще насочите взискателността си.
  3. Вместо да се ръководите само от марката и приказките на търговеца, пробвайте всеки матрак. Това е най-важният съвет за успешен избор на матрак. Винаги пробвайте, за да проверите твърдостта. Но недейте просто да опипвате матрака с ръка или да сядате върху него за няколко секунди. Трябва да полежите на матрака. Така ще установите дали тялото ви потъва удобно в него и дали се отпускат максимално и равномерно всички мускули.
  4. За да ви ориентира пробването максимално, преди обиколката из магазини за матраци, облечете подходящи дрехи и обувки. Такива, които ще е удобно да свалите и които ще позволят на тялото да усети хубаво матрака.
  5. Пробвайте различни пози, докато лежите на матрака. Така ще сте сигурни, че избраният матрак ще поддържа мускулите ви отпуснати, в каквато и поза да спите. Също така ще установите дали натискът върху контактните зони не е твърде голям.
  6. Проверете за антиакарна обработка на тъканите на разглежданите матраци. Това е ключово условие за хигиената в дома и за предпазване от алергии.
  7. Сравнявайте матраци от един и същ клас, за да направите обективна преценка.
  8. Изберете по-голям матрак, защото по време на сън заемате различни пози и ви трябва пространство, за да се отпуснете напълно.
  9. Имайте предвид, че продавачът ще се опита да ви продаде различни аксесоари към матрака – калъфки за матраци, шалтета, протектори, възглавници… Не се поддавайте. Запазете парите си за самия матрак. По-разумно е да похарчите повече за качествен матрак, отколкото да правите комбинация и компромиси между матрак и аксесоари.
  10. Уредете гаранцията на матрака и условията за връщане. Изберете матрак с удължена гаранция, за да имате време да го тествате хубаво.

За да изберете правилния матрак, най-важното е да подходите рационално и да потърсите Вашия матрак. Не най-реномирания, не най-препоръчвания, не най-евтиния. Вашият матрак ще ви спести болки в мускулите и ставите, проблеми с врата и гръбнака, повече стрес.

Вашият матрак ще приеме тялото ви безусловно и ще ви гарантира пълноценен сън. Защото е създаден за Вас! Това е правилният матрак за дома!