Menu

iPhone X – какво да очакваме?

Ето, че дойде и дългоочаквания дебют на новото устройство на Apple iPhone X, което се появява на белия свят под надслов „Say hello to the future“

В самото начало си заслужава да споменем, че слуховете се оказаха основателни и смартфонът разполага с двойна 12-мегапикселова камера с двойна стабилизация и с подобрение от 83% в качеството на снимките и начина на улавяне на светлина. Поне така твърдят от Ябълката.

Новата джаджа беше планирано да тръгне по родните пазари през лятото на 2017 година, но реално първите доставки започнаха към края на лятото. От Ейпъл твърдят, че iPhone X се счита за сериозно подобрена версия спрямо iPhone 7. Моделът излиза едновременно с пускането на iPhone 8, като незнайно защо компанията прескочи версия 9. Същото направи и Microsoft като прескочи с издаването на Windows9 и премина от версия 8 направо към 10. Оказва се, че числото 9 е сакрално и може би носи лош късмет на технологичните компании.

От Apple бяха длъжни да реагират бързо и да пуснат своя премиум модел телефон, понеже конкуренцията в лицето на Samsung – техния основен „враг“ не спи. След заслужения успех на Galaxy S7 и още повече S7 Edge се оказа, че Apple леко изостават и се налага бързо да отвръщат на удара. Освен това Android OS върви смело напред и новите версии са все по-оптимизирани. Microsoft Windows с тяхната 10та версия, която става все по-популярна в таблети и смартфони също отхапва всеки ден пазарен дял от иначе големия пазар на технологични устройства. Освен това другите азиатски производители на телефони като Lenovo, Xiaomi, Huawei, Umi и 1+ с техния OnePlus 5T вече стават лидери в много азиатски и дори европейски пазари, като разполагат с все по-мощни хардуерни параметри, по-усъвършествани операционни системи, иновации и камери.

Както отдавна е станало традиция камерата винаги е била характерна черта, с която устройствата на Apple да изпъкват пред другите. Тази силна страна на устройствата на Apple ще бъде запазена и в новия модел iPhone X. Оптимизираната камера ще има специален режим за заснемане на фотоси с много високо качество, дори при слаба осветеност. Но това не достатъчно за перфектни снимки. Като допълнителна екстра са софтуерните подобрени на метода и софтуерната обработка на снимките, след като са вече заснети. Благодарение на новата 12 MPx камера снимките ще изглеждат по-добре, по-наситени и по-качествени. Имайте предвид, че тези подобрения ще бъдат зависими и от новата софтуерна платформа – iOS 11, която претърпя огромни оптимизации и преработки.

Друго, с което Apple ще ни „изненада“ е наличието на по-бърз процесор в iPhone X. Според различни специалисти новият процесор ще бъде по-икономичен, което означава, че мощността няма да се отрази на живота на вашата батерия.

Безжично презареждане – е, този път Apple закъсняха. Други производители вече предлагат устройства с подобна функционалност. Все пак наличието й в iPhone X е почти сигурно и потвърдено от много източници в мрежата.

Също така е добавена възможност iPhone X да разполага с четец за разпознаване на лицето ви – Face ID, което също е нещо ново в света на електрониката. Въпреки това комбинацията от всички тези неща прави устройството наистина впечатляващо.

Ясно е, че директен конкурент на новия iPhone ще бъде флагманът на Samsung – Samsung Galaxy S8, но има други устройства, които също не трябва да бъдат подценявани – такива са определени модели на HTC, Nokia (ще има нов смартфон с тази система).

В сянката на флагмана X, сякаш остана новия модел с номер 8. При него също има много достойнства, които да обсъждаме, но това ще стане в следващ материал в блога ни.

Имайки предвид всички тези неща е ясно, че следващите няколко месеца ще бъдат изключително динамични за всички големи компании. Тепърва предстои да бъдат направени интересни маркетингови кампании, които да популяризират тези устройства. Но всичко това ни предстои.