Menu

Готварски неволи

Обучението на изкусния готвач изисква много време. Едва на 55 години жената- домакиня може да се похвали, че е кулинарен виртуоз. До това време тя се е научила как да прави прилични ястия от малко продукти за малко време, да не бърка количеството на продуктите, подправките и времето на обработка и да може да приготви храна за официален повод.

Така че добрите готвачки са баби. Не по душа и по физика, а по наличието на внуци, които трябва да се хранят. Дано всички имат такива радости.

Готвенето е изкуство, а подборът на кухненските съдове е висш пилотаж. За съжаление скъпите устройства не винаги са по възможностите ни, но предвидливостта замества многото пари. Набавете няколко размера тенджери – от неръждавейка или емайлирани, с тънко или с удебелено дъно, отделно един съд за варене на мляко. Добре е да имате метален гевгир, тигани от чугун или дебел алуминий, ако са два, непременно един голям и един малък. Трябват дъски за рязане на хляб и на други продукти, които непременно се поддържат идеално чисти. Малките улесняващи работата приспособления са зъдължителни – сита, белачки, отварачки, бъркалки, изстисквачки, мелачки, резачки, ножици, кана за топлене на вода и всичко, което можете да измислите, ако ви допада. Ножовете са много видове и трябва да се гледа тяхното качество. Добре е да има заточващо устройство. Пресата за чесън не е излишна – ще ви спести белене и неприятен мирис на ръцете.

А какво от всичко това може да си спестим с един кухненски робот. Нужен ли е ни е той в ежедневието и колко време ни спестява. Понякога да, понякога не. Автоматизирането на процесите по готвене определено ни спестява доста време. Но дали готварския робот помощник може всичко. В къщи моята жена го ползва рядко, но и нашия кухненски робот не е най-скъпия и най-добрия. По-скоро е среден клас. Тя мечтае за кухненски робот Philips с още един тон джаджи и функции. Може да реже продуктите на кубчета, има опция за сокоизтисквачка и какво ли още не.

В крайна сметка обаче е най-важно доколко храната е вкусна, питателна и полезна за здравето. Аз вярвам, че всичко което се направи с труд и любов ще бъде добро. И за това добрата храна е приготвената вкъщи със старание и радост. Храната, която ядем навън и на крак не е правена с мерак, в нея липсва чувството и близостта. Тя е баластра. Дори в скъпите ресторанти всичко се прави за да се продаде и консумира, не да се яде. Тук дори не споменавам веригите за бързо хранене, където качеството, вложените продукти и вкуса са под всякаква критика.

За това да са живи и здрави бабите готвачки и нашите жени, които приготвят всичко с любов и старание.