Menu
Анкета: WordPress или Blogger

Анкета: WordPress или Blogger

Преди няколко години попаднах на една дискусия, която по не знам каква причина вече не е налична в мрежата. Въпросът беше зададен в някакъв форум за Уеб дизайн, програмиране, интернет маркетинг и SEO оптимизация и накратко гласеше „Кой от двата блог хостинга е по-добър според Вас и защо?“

Доста хора се включиха с коментари и защитиха своята теза, на база практически опит и малка доза субективност.

Забележете, че тук е публикувана част от темата, понеже само това съм си копирал като важно в един документ, случайно открит на лаптопа ми.

Нека да разгледаме техните тези и твърдения, без никаква промяна. Имената на участниците във форума не зная, за това ги номерирам по ред на участието им.

Отговор 1: WordPress.com, защото по бързо се индексира и хваща лесно Page Rank.

Отговор 2: Аз обаче съм за Blogger.com – главно заради платените екстри на WP. Поне при блогър вече има доста теми които можеш да си добавиш, а после и да редактираш. Освен това безплатен домейн мап, като всички тези екстри струват доста скъпо при WP.com и ако ги искаш е по-добре да си вземеш домейн и свой хостинг. Иначе наистина при индексирането и PR – wordpress.com има предимство, но не смятам че е чак толкова голяма… Аз лично си правя сателитите при блогър, вместо при WP.

Отговор 3: WordPress по ред причини (някой бяха изброени по-горе). Blogspot се индексира по-бързо обаче.

Отговор 4: Главно заради бързото индексиране предпочитам Blogger. Използвам го главно за поддържащи блогове и не ме интересува дизайна.

Отговор 5: Подкрепям Blogger главно заради платените екстри в wordpress. WP е по-подходящ за собствен домейн, редактиране на css и т.н.

Отговор 6: Тук мисля, че грешите. Чел съм доста мнения от професионални блогъри, които твърдят, че блогове в Blogger се индексират и класират по-бързо от други безплатни подобни услуги (потърсете в Google за „blogger vs wordpress“), главно защото Blogger е услуга на Google, т.е е нормално да дават по-добро представяне на сайтове, съществуващи на пространството на тяхната уеб-услуга. WordPress.com (онлайн версията) не бих я използвал в никакъв случай. Прекалено малко възможности за контрол и прекалено малко (безплатни) екстри. Виж script-а WordPress (който качваме на собствен хостинг и домейн за да имаме напълно функционален блог) няма равен. Моето лично предпочетание в случай, че нямаме възможност да изръсим пари за хостинг и домейн е да използваме безплатен хостинг (има няколко добри безплатни хостинг услуги, които ползвам от около година. Много съм доволен, защото могат да се сравнят по надеждност с други платени хостинг услуги, а и предлагат безплатен събдомейн) и да качим там WordPress.org script. Така хем все още не плащаме нищо, хем възможностите ни за персонализиране на функционалност и дизайн на WordPress сайта ни се увеличават до небето.

С две думи, предпочитанията ми са в следната подредба:

  1. Собствен домейн със собствен хостинг и WordPress.org script.
  2. Собствен домейн с безплатен хостинг и WordPress.org script.
  3. Собствен домейн насочен към (безплатната) домейн услуга на Blogger.com.
  4. Безплатен хостинг с безплатен поддомейн/събдомейн и WordPress.org script. 4. Blogger.com блог с поддомейн от типа moqtblog.blogger.com.
  5. Последният ми вариант е безплатен блог в WordPress.com. Надявам се да съм бил достатъчно полезен и информативен. Продължавайте темата в същия дух.

Отговор 7: Никога не съм смятал безплатните хостинги за надеждни хост услуги. Но е добре да се има в предвид като вариант, за хора, които не искат да купуват собствен хостинг.

Резултат от анкетата WordPress или Blogger

Ето и вота от гласовете в дискусията, разпределени в проценти:

Wordpress: 6 гласа /55%/

Blogger: 5 гласа /45%/

Гласували: общо 11 човека

А тук под формата на инфографика, може да видите предимствата и недостатъците на всяка едно от платформите: