Menu
ПВЦ срещу алуминиева дограма: разкриване на основните разлики

ПВЦ срещу алуминиева дограма: разкриване на основните разлики

Когато става въпрос за избор на дограма за вашия дом, материалът, който избирате, може значително да повлияе не само на естетиката, но и на изискванията за ефективност и поддръжка. Два популярни избора, които често се открояват, са ПВЦ (поливинилхлорид) и алуминиева дограма. Всеки материал идва със собствен набор от предимства и съображения. В тази статия ще разгледаме основните разлики между ПВЦ и алуминиеви дограма, за да ви помогнем да вземете информирано решение за вашето пространство.

Състав на материала

·       ПВЦ дограма: ПВЦ дограмата е направена от вид пластмаса, известна като поливинилхлорид. Тя е проектирана да бъде издръжлива, устойчива на атмосферни влияния и с ниска поддръжка. ПВЦ прозорците обикновено са проектирани да имитират вида на традиционните дървени прозорци, като същевременно предлагат по-добра изолация и дълготрайност.

·       Алуминиева дограма: Алуминиевите прозорци, както подсказва името, са изработени от алуминиев метал. Те са известни със своята здравина, лека природа и модерен външен вид. Алуминиевите прозорци често се избират заради техния елегантен и съвременен дизайн.

ПВЦ срещу алуминиева дограма: разкриване на основните разлики - материал

Топлинна ефективност

·       ПВЦ дограма: ПВЦ дограмата е добре оценена заради отличната си топлинна ефективност. Самият материал има изолационни свойства, което помага за предотвратяване на преноса на топлина. Освен това, много ПВЦ прозорци са оборудвани с многокамерни профили и термични прекъсвания, които подобряват техните енергоспестяващи възможности, което ги прави идеални за климат, който изпитва както студени зими, така и горещи лета.

·       Алуминиева дограма: В исторически план алуминиевите прозорци са били критикувани за лоши топлинни характеристики поради високата си проводимост. Въпреки това, напредъкът в технологиите доведе до разработването на термично подобрена алуминиева дограма с термично прекъсване и изолирани рамки. Въпреки че тези подобрения са подобрили нейната енергийна ефективност, алуминиевата дограма все пак може да е по-подходяща за по-мек климат.

Поддръжка

·       ПВЦ прозорци: ПВЦ прозорците са известни със своята ниска поддръжка. Те не изискват боядисване или запечатване и са устойчиви на гниене, корозия и вредители. Редовното почистване с мек сапун и вода обикновено е достатъчно, за да изглеждат девствени.

·       Алуминиеви прозорци: Алуминиевите прозорци също изискват относително ниска поддръжка. Те са устойчиви на ръжда и корозия, което ги прави подходящи за крайбрежни райони. Завършекът им обаче може да изисква от време на време корекции, за да запазят външния си вид.

ПВЦ срещу алуминиева дограма: разкриване на основните разлики - поддръжка

Естетика

·       ПВЦ дограма: ПВЦ дограмата често имитира външния вид на традиционните дървени прозорци. Предлага се в различни покрития, цветове и стилове, което ги прави универсални за различни архитектурни стилове.

·       Алуминиевиа дограма: Алуминиевата дограма е известна със своя елегантен и модерен вид. Тя може да имат тънки рамки, увеличавайки максимално стъклената площ и осигурявайки съвременна естетика.

Издръжливост

·       ПВЦ дограма: ПВЦ дограмата е много издръжлива и устойчива на елементи на околната среда като влага, UV лъчи и замърсяване. Техният цвят и покритие са склонни да останат постоянни във времето.

·       Алуминиеви прозорци: Алуминиевите прозорци по своята същност са здрави и устойчиви на щети, свързани с атмосферните влияния. Въпреки това, те могат да бъдат податливи на вдлъбнатини или драскотини, които потенциално могат да повлияят на външния им вид.

След като вече сте направили вашия избор, купете ПВЦ и алуминиева дограма REHAU от Стройинвест София с отлично качество и достъпни цени.